Kistik Fibrozis ile doğan bebekler erken yaşlarda hastalığın belirtilerini gösterme eğilimindedir ve genellikle, görece kısa zamanda hastalıkları teşhis edilebilir. Bazı yeni doğan bebeklerin bağırsaklarında sorunlar olabilir. Bu tip vakalarda sorunun düzeltilebilmesi için ameliyat gerekebilir.
Kistik Fibrozisin uzun vadede belirtileri, sürekli öksürük, tekrarlayan göğüs enfeksiyonları, solunum sisteminde artan balgam üretimi, uzun süren ishal ve yetersiz kilo alımıdır. Kistik fibrozis’li hastaların sıklıkla akciğer ve sindirim sisteminde sorunlarla karşılaşırlar. Fizyoterapi ve ilaçlar, akciğer enfeksiyonlarını kontrol etmeye ve akciğer hasarlarını önlemeye yardımcı olur.
Kistik Fibrozis’in sebepleri nelerdir?
Kişi kistik fibrozis ile ilişkili genin iki kopyasını taşır. Eğer bu genlerden Eğer bu genlerden biri kusurlu ise kişi taşıyıcı olur. Çocukların kalıtımsal olarak alması için kusurlu genin her iki ebeveynde de olması gerekir. Her iki geni de taşıyan çocuk otomatik olarak kistik fibrozis olmaz, ancak bu durumdaki her 4 çocuktan biri hastalıktan etkilenir.