Oksijen Nedir ?
Oksijen bir gazdır. Oksijen her an her yerde bulunabilen, toksik olmayan ancak son derece reaktif bir maddedir. Soluduğumuz havanın yaklaşık %21’i oksijenden oluşmaktadır. Havanın geri kalanı ise nitrojenden ve diğer küçük miktarda atıl gazlardan meydana gelmektedir. Yeryüzünün her yerinde havanın oksijen içeriği aynıdır ancak oksijen seviyesi bulunulan yüksekliğe göre azalır veya çoğalır. Örnek olarak yüksek rakımlı dağlarda havadaki oksijen konsantrasyonu çok düşüktür, bu sebeple bu yükseklikte yaşamaya alışık olmayan kişiler buralarda zor hareket edebilirler. Bu seviyelerde hava çok incedir ve Everest Tepesi gibi 8.848 metre yüksekliğindeki noktalarda havada çok oksijen bulunduğundan hiçbir insan uzun süre yaşayamaz. Bunun dışında 10.000 feet yüksekliğinde seyreden bir uçağın kabin için oksijen seviyesi kalkıştakinden farklıdır ve yaklaşık 2.000 metre rakımda bulunan oksijen seviyesine eşdeğerdir.
Oksijen sadece havada değil, suda ve kan gibi diğer likitlerde de bulunur. Oksijen çayın içindeki şeker gibi sıvı içinde çözülen bir gazdır. Basınç yükseldiğinde veya sıcaklık düştüğünde daha fazla oksijen gazı çözülür. Ancak her durumda çok az miktarda gaz sıvı içinde çözülebilir; işte bu sebeple de insan suda sıvı halde bulunan oksijen ile hayatını balıklar gibi sürdüremez.
Oksijenin ne kadar reaksiyon gösterdiği en kolay şekilde bir parça odunun yanmasını seyrederken izlenebilir. Yanma sırasında oksijen harcanır ve enerji açığa çıkar; tahta söz konusu olunca bu gördüğümüz alevdir. Demirin oksijenle reaksiyonu ise tamamen farklıdır; demirde oksijen paslanmaya yol açar, bu da alevsiz olarak demirin çok ağır çekimde alevsiz olarak yanması gibidir.