Oksijen Konsantratör Nedir?
Soluduğumuz havanın içerisinde %21 Oksijen, %78 Azot ve geriye kalan %1’lik kısmında Argon ve diğer gazlar barınır.
Oksijen Konsantratörü basit tanım ile bu gazları biri birinden ayırır ve ihtiyacımız olan oksijeni %90 ila %96 arasında yoğunlaştırarak solumamıza yardımcı olur.
Oksijen Konsantratörü Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Oksijen yoğunluk seviyesi nedir, Alarm sistemi mevcut mu, elektrik tüketimi kaç watt, yangın valfi var mı, ağırlığı ne kadar, kesintisiz çalışabiliyor mu gibi soruların cevaplarını mutlaka satış noktasından öğreniniz..
Neden mi?
Bu cihazların Oksijen Yoğunlukları %30 ila %96 arasında değişir.
Hastalarımızın kullanmaları gerektiği oksijen yoğunluğu genellikle %90 ila %96 arasındadır.
Aylık Elektrik tüketimi 45 TL ile 200 TL arasında değişir.
Bu tüketimler günde en az 16 saat kullanıma göre hesaplanmıştır.
Her cihazın harcadığı elektrik farklı olabilmektedir.
13 kg. ila 30 kg. arasında ağırlıklar değişir.
Cihazınızı taşıyabileceğiniz ağırlığa göre seçmeniz gerekecek.
KOAH, Anfizem vb. solunumsal sıkıntı yaşayan hastaların bu cihazları sürekli (En az 16 saat) kullanmaları gerekebilir.
Mutlaka Doktorunuz ile görüşün.
Bu hastalara Uzun Süreli Oksijen Tedavisi (USOT) önerilebilir.
Eğer sürekli kullanıma ihtiyacınız var ise mutlaka cihazın uygun olup olmadığını satış noktasından öğrenin.
Oksijen Konsantratörü Nasıl Kullanılmalıdır?
Nasıl Taşınmalıdır?
Oksijen Konsantratörleri taşınabilir tıbbi cihazlardır. Dolayısıyla taşınırken mümkün olduğunca kendi orjinal kutusunda ve dik konumda taşınmalıdır. Yine taşırken su kabı içerisindeki suyun boş olduğundan emin olmak gerekir.
Evde Nasıl Bakım Yapılır?
Bu cihazların çalışma prensibi bulunduğu ortamdaki havayı içeri alarak gazları ayrıştırması ile karakterize olduğundan, dışarıdaki havayı içeri çektiği yerlerde ve gazların ayrışacağı elek yolunda filtreler vardır. Buna göre;
Dış Filtre / Filtreler:
Bu filtrelerden cihazın dışında olanlar en az haftada bir ılık su ile yıkanmalı ve tam olarak kuruduğundan emin olduktan sonra yerlerine takılmalıdır.
İç Filtre / Filtreler:
Cihazın içerisinde yer alan filtreler ise değiştirmelidirler. Değişim zamanları bulunduğu ortama ve cihazın filtre cinsine göre her ay, 6 ayda bir veya her yıl değişmelidir.
Su Kabı:
Yoğunlaşmış oksijen, cihazın üzerinde bulunan orjinal su kabı içerindeki su sayesinde nemlenir ve nemlenmiş oksijeni teneffüs ederiz. Bu su kabı içerindeki su, üreticilerin önerdiği gibi mutlaka DİSTİLE (SAF) SU olmalıdır. (Satış noktasından temin ediniz.) Buna rağmen su kabı içerindeki hortum yine de belirli zamanlarda tıkanabilir, veya su kabı açılıp kapanacağından kırılmalar veya çatlamalar yaşanabilir.
Bu su kabını kontrol ederek belirli zamanlarda değiştirmenizi öneririz.
Alarmlar:
Oksijen Konsantratörünüz herhangi bir şekilde alarm verirse mutlaka cihazı satış noktasına getirmeniz veya telefon ile iletişime geçmenizi öneririz. Parçaların yanlış takılıp takılmadığının kontrolünü hizmet sağlayıcı firma ile iletişime geçerek çözebilirsiniz.
Evde Nerede Durmalıdır?
Oksijen Konsantratörleri çalışırken belirli ısıya ulaşır ve eğer fazla ısınır ise cihaz kendini kapatabilir veya kalıcı arızalar meydana gelebilir. Bu olumsuzluklar ile karşılaşmamak için çalışırken; cihazın altında halı, orijinal kutu içinde, kapalı kutu içinde vb. ısının dışarıya çıkmasını engelleyecek bir zeminde durmamalıdır. Önerimiz parke, marley, fayans gibi zeminlerde çalışmasıdır. Yine aynı arızalar yaşanmasın diye cihazın etrafında en az 2mt. mesafede herhangi bir ev eşyası (TV, Koltuk, Sandık, çiçek) bulunmamasına özen göstermeliyiz.
Ben elmaslar ticaretten bir oksijen konsantrasyon cihazı aldım bir yıldır iyi bir şekilde kullanılabilir durumda iken bugün cihazın ön yüzünü nde bulunan hava ike yukarı çıkan tarafta 3 kadar çıkış oluyor ve makine alarm göster hata no 4 yazıyor ne yapmalıyoı
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz.
Bahsettiğiniz sorunlar genelde cihazdaki su kabının tıkanmasından dolayı oluşan bir hata.
Öncelikle su kabınızı değiştirmenizi öneririz. daha sonra sadece distile (saf su / arı su) kullanmanız bu tarz problemleri de engelleyecektir.
Sorununuz bu şekilde çözüme ulaşmaz ise nereden aldıysanız cihazı o firma ile irtibat kurarak cihazı merkezlerine ulaştırmanız gerekecektir.
eğer çözüm bulamaz ise firma, sitemizin iletişim kısmındaki telefon numarasını arayarak da bilgi alabilirsiniz.
sağlıklı günler dileriz.